Ollies värld.....

Ollies värld.....

Fredag....

Idag....Posted by Olavi ahokas Fri, July 11, 2014 11:02:22

Fredag – Solen har tagit en paus, det är surmulet och trots att det är 18 grader ute så känns det kallt helt plötsligt. Åkte ändå nedcabbat till jobbet. Här är det lugnt, tror inte att jag är kvar längre än till lunchen. Fast jag tror knappast att jag har bråttom till badet idag. Åkte igår till badet efter jobbet. Började dock det hela med en svalkande sva dusch, kanske i tio minuter eller mer. Sen på med badbrallor, tischa, och flippisar. Det var skönt, så pass att jag höll på somna. Men såg till när jag höl på somna vada långt ut i vattnet för att kunna doppa mig. Vattnet har blivit varmt. Klart mycket varmare än då när jag började med min badsäsong.

Idag är det ett år sen när exet visade upp sina döttrar, med andra ord ett år sedan jag hämtade dem med bil från ett hotell i Uddevalla. Det blev lite av en test för mig eftersom jag har inga barn, hur skulle jag funka med barn längre tid. De var här en vecka och det var både kul och jobbigt. Inte med dem utan med exet, hon fick för sig att jag höll på att charma dem ifrån henne. Men då trodde jag att vi skulle bilda familj en dag när hennes skilsmässa blev klar så ville jag att jag fick bra kontakt med dem. Jag ville ge dem det tryggheten de behövde som jag tyckte eller märkte att de saknade. Jag hade inte kommit tänka på det om inte jag hörde att Dansbandsveckan i malung skulle börja nu och städerskan frågade efter hur man bäst åker till Göteborg. Fick en klump i halsen av det. Konstigt nog så är det åkandet dit ner jag saknar mest, saknar det där känslan i maggropen av att åka ner, att se på navigatorn hur antalet kilometer ner minskade för varje gång jag tittade på den. Jag hade den på bara som sällskap. Det var kul att titta på den ibland för jag hade ställt in den på att visa även höjdskillnader. Det högsta punkten ligger några mil efter Vansbro om amåker söderut, drygt 500 meter över havet. Fast man ser inga vackra vyer, det är i princip bara tallskog hela vägen ner till Mariestad. Men det är några andra vyer man ser också men de ligger betydligt närmare till Mora när man rundar en sjö.

På den vägen ser man två olika Sverige, Norr om Mariestad ser man där samhällen sakta har avvecklats och allting håller på ta slut, trots respiratorhjälp från samhället. Lesjöfors är närmaste en spökstad, om man kan kalla orten för det, i Filipstad ser det trött ut, med missbrukare och även prostituerad som hänger utanför den stora parkeringen vid Konsum Stormarknad. Storfors är döende, det stora bruket som har varit livsnerv ser ut som övergiven eller avvecklad och pensionärer som har fått jobba hårt där när det fortfarande blomstrade ser rätt ledsna över utvecklingen, där moderna tider behöver inte längre det stål eller annat de har fått vara stolta över. Dessutom att fram till Mariestad är det bara skog. Mellan Gullspång och Otterbäcken så följer vägen bredvid slybevuxen järnväg där inga tåg tycks ha gått i flera decennier.

Strax innan Mariestad övergår landskap till jordbruksslätt. Mariestad ligger vackert till på en udde på Vänerns östra strand. Det lilla torget med de vanliga affärshusen och samma kedjor som finns överallt ser ut att ha fortfarande liv och nerv och ortens båda stora fabriker är fortfarande igång. Mariestad som ligger 17 mil från Göteborg var annars också en naturlig stopp. Att sitta en tiominutare eller så, ätande av de rätt smaklösa ost och skinkbaguetterna från Statoil var rätt mysigt. Vänern känns mer som ett hav och småbåtarna som ligger vid hamnen ger en lockelse till att rymma ut mot horisonten och visa ryggen till den mindre hägrande vardagen.

Många av orterna som Skara, Vara och Vårgårda ser man mest på håll, här har man E20.an planerat så att man inte besöker dem. Fast Kinnekulle funkar som landmärke bland åkrana som om kantas av de väldiga vindkraftverken. Undrar vad dalkarlar här uppe säger om dem. Det är ju alltid massa protester när kraftbolagen sätter ut några på någon ås här. Där finns de ju i hundratal. Allingsås, ser ut som en förort, kanske är det, det också men med en rätt mysig centrum. Lerum, Floda och Partille, ser ut som längs E4.an från Stockholm till Arlanda med rätt stora kontorskomplex, flerfamiljhus från 60-70 talet, några villa kvarter. Därefter blev navigatorn knäpp, precis som den blir vid Skara. Eftersom det händer varje gång så måste det finnas något som stör satelliter och även om man VET att man ska ta avfarten mot Borås för att komma till den där parkeringen vid Valhalla så försökte navigatorn, med uttråkad kvinnlig stämma få mig till E6.an norrut. Damen med den dystra rösten fick spel varje gång när man inte lyder den och med lika dyster röst informerad den mig om att den skulle beräkna en ny rutt… Man visste då efter att man rundade några korsningar att nu var man framme och väntade på att rätt spårvagn stannade vid Scandinavium. Idag känns det som jag kommer aldrig hitta en bra anledning att åka ner igen.

Ska snart hem, det finns inget att göra här. Ska nog fönstershoppa lite, titta på samma skyltfönster som tidigare. Även Mora har känna av snabba förändringar. Det som är nytt är ju att efter man storsatsat på en ”Handelsområde” i Mora-Noret som ligger några kilometer öster om centrumet, har antalet affärer på gågatan glesats ut allt mer. I Noret är det samma kedjor som man hittar överallt, Jula, Elgiganten, Biltema, Ica-Maxi och McDonalds, alla med stora parkeringar runt jättehus utan fönster som ser ut som skokartonger med samma varor du hittar som i dessa ”Handelsområden” utplacerade lite varstans på strategiska avstånd längs viktiga vägar, lite trist tycker jag, men så kanske skapar dessa mer jobb på orterna även om den väldrillade personalen med företagsanda känns ofta som robotar. Du får den hjälpen du ber om, till annat har de inte tid och vid kassorna är det samma koncentrerade trötta miner. De måste se att varan har blivit skannade och avsluta det med att säga, ”Det blev 724 kr, nu kan du slå in koden…”

Vad blir det i helgen? Bilträff, klubben har 40-årsdag. Börjar bli lite väl mycket av dessa och har inte bestämt mig om jag ska dit. Känner mig lite utanför av flera skäl, men det är ett alternativt till att försöka se till att man hittar på annat och även om halva sommaren är kvar så vet man att hösten här är en tid då allt går i ide. Med andra ord ska man passa på med ketchupeffekten som sommaren har. De har en bilutställning där också men allt känns som inbördesbeundran, och det är något jag har svårt för. På söndagen ska jag ta farsan och morsan till Bollnäs, för att göra det som var tänkt att göras förra helgen då morsan fyllde år. Men blev inställt på grund av hon hade feber. Hon älskar att gå på handelsträdgården där och köpa några blommor till trädgården och sen åker vi tillbaka. Det är bra att ha lite planerat. Har svårt med mig själv och ser mig själv något som är onödigt och oönskad på alla plan. Känner mig som jag tvingar mig folk, är alltför sökande efter kontak samtidigt som jag isolerar mig själv. Är rätt tyst numera, vilket är väl ovanligt. Är inte rädd för att snacka med folk annars eller umgås. Men det känns fel numera, fast allt känns fel numera. Hoppas att solen finns ännu kvar där ni är och att det är så pass varmt att stranden lockar er hela helgen som kommer!