Ollies värld.....

Ollies värld.....

Tisdag Semesterdag 9.

tankarPosted by Olavi ahokas Tue, August 05, 2014 11:57:34


Tisdag - Det är soligt ute, ingen brandrök som ger allt en orangebrun skimmer och en irritation i ögonen eller i ögonen. Det var rätt ofattbart att hela Dalarna doldes i röken som är så pass långt borta som det var. Det är ju drygt 20 mil bort och det gjorde att det var svårt att vara ute längre stunder. Började dagen med att tvätta bilen innan värmen blev för märkbar. Tog nog en 20 minuter men när jag var klar så kom dagens enda störtskur. Den var lika plötsligt över som den kom. Ungefär som någon satte igång en duschkran och stängde av den lika fort. Åkte iväg till Mora för att kolla på skämtartiklar och för att lyssna på den musik som jag hade tanka ner. Just nu vill jag inte lyssna på sånt jag lyssnar på annars, så det blev ett hundra eller så låtar som spelas på NRJ: Det gör inget att de förknippas till så jag har mått och mår fortfarande.

Brandröken var på allas läppar och vidden av den katastrof som pågår rätt nära Dalarna var på allas läppar. Man tittade oroligt upp i himmelen och tidningarna uppmanade folk att stanna inne. Det var rätt märkligt att det var timma samtidigt som det var ändå 28 grader, tror nog om det inte hade varit av röken, vi hade haft en superhet dag, kanske mot 35 eller så grader. Så det blev inget bad igår. Mådde dåligt fysiskt när jag kom hem. Resten av dagen höll jag inomhus och kollade på FB om läget. Är lite orolig över om den gamla brukssamhället Ängelsberg skulle slukas upp av branden. Det är fortfarande en häftig utflyktsmål för mig. Gillar ju orter där tiden tycks stå stilla. Men lider med dem som måste lämna sina hus gårdar och djur och det blir en tråkig höst för dem när allting ska byggas upp om lågorna har hunnit dit. Branden tar sig tydligen två kilometer i timmen, läskigt. Lika läskigt är det att se hur nära branden är nu tätorter. Det blir dyrt för försäkringsbolagen, fast de hittar väl på en finstilt paragraf och skakar på axlarna, aktieutdelning och bonusar är viktigare.

Lite underligt är det att man inte har vattenbombsplan i Sverige, det är ju inte ovanligt med skogsbränder i områden som är nästan obebyggda. Till exempel så är det nästan tio mil bara skog norr om Orsa, där finns det knappt några vägar men ordentligt med rätt höga berg upp mot 800 meter och knappt en kotte som bor där. Hoppas det är ingen som passar på att tutta på där nu. Läskigt att branden är nära Norberg som är rätt nära Hedemora som är Dalarnas tredje största stad och att det är nära Fagersta. Det hela sätter perspektiv på tillvaron.

Det börjar bli slut på sommaren 2014, också att de rutiner som inte tillhör sig till sommaren gör sig påmind. Affärerna har skolan som börjar som tema. man ställer ut allt möjligt skit som ungarna kommer inte använda, skrikiga mappar, pennor roliga suddgummin och av någon anledning har H & M, dumpad beachkläderna i skyltfönstren och visar nu barnkläder. Hösten ja, den kommer att bli jobbig i år. Redan nu känns det kall, ensamt och steril. Allt känns så meningslöst, vet inte om jag vill genomlida det nu.

Hösten är den tiden jag brukar stänga av känslor för jag blir lite nere i vanliga fall. Den är i två faser för mig, dels denna avveckling av sommaren som börjar med morgondimman och trots sol så blir det allt kallare. Man längtar efter regniga och mörka kvällar där man lyssnar på regnet och Sade och lapa i sig te. Lustigt nog så Sade är samma som ordet för regn på finska, kanske är det därför det funkar extra bra för mig. Musiken som jag spelar i bakgrunden är glada och berättar om den lyckan man har i kärleken, just nu känns det rätt ihåligt. Det är märkligt egentligen hur mycket kärlek och den gemenskapen den ger, om den anses som besvarad påverkar oss. Det är den som förgyller vardagen men som det är nu, ger det en hinna av mörker över allt. Man slutar att fungera och känna och man blir som en maskin, känslolös och grå. Saknar mitt ex, saknar hennes mess, höra hennes röst som jag kommer inte ihåg det lät numera, närheten och alla upptågen som vi hittade på. Kärlek är det värsta drogen av alla, den ger dig lycka samtidigt när den tar slut kastar dig i en evig mörker och abstinensen är svår. Samtidigt vill jag inte ha henne längre, det har hänt saker mellan oss som har gjort allt det hopplöst och omöjligt. Vill inte ha en kvinna i mitt liv som på alla medel söker efter andra och som är villig att flytta ihop med en någon bara för denne har en lägenhet i stan. Jag känner som jag var bara en i mängden som hon hade och kommer att ha. En trött IKEA soffa som hamnat på tippen. Jag har inget liv eller känner att jag behövs.