Ollies värld.....

Ollies värld.....

Tisdag...

tankarPosted by Olavi ahokas Tue, September 02, 2014 10:16:01

Tisdag – Sovit sämre, vet inte varför men jag vaknade runt tretiden av något, kanske drömde jag konstigt eller så var något ute. Det var mörkt och det var kallt. Det tog en stund innan jag somnade om kanske runt femtiden, la på en film men kunde inte somna om, ”Smokie & Bandit” var lika stereotypt som innan, knappast något lysande skådespeleri, fast Jackie Gleason gör en skön stereotyp av en rätt grisig polis. Konstigt nog så såg jag hela filmen innan jag kunde somna om. Filmen är kult hos bildårar och jag har sett den massa gånger. Anledningen att jag plockade upp den var att i en program på Discovery hade de en ”Smokie & Bandit” tema. De hade fått en vadslagning där de ska uppgradera en svart Pontiac Firebird med eldfågeln på huven och T-top på taket för en miljonär på extremt kort tid. Där hade man infogat lite klipp från filmen och en mycket gammal Burt Reynolds med verkar i den tillsammans med den mycket korta Paul Williams. Burt gick med en käpp med en väldigt böjd rygg och såg väldigt sjuk ut. Kanske var det där hans sista grej han medverkade i. men han tycks ha varit glad över att filmen hade fortfarande fans och kom ihåg hans glansdagar.

Rik som fattig, alla åldras och blir skröpliga innan slutet, trots alla ingrepp, Silicon och annat, alla har ett slut. Det gäller dig och det gäller mig, ingen vara för evigt, av jord är du kommen…. Det hela rimmar egentligen rätt illa med vår tid, där alla ska tydligen se unga, fräscha och pigga tills ambulansen kommer att hämta oss för att göra sista rycket. Tydligen finns det en bäst före dag för ingrepp, vissa anses det nog inte att det är värt att hålla vid live. När sjukvården är privatiserad så lär kostnadsfrågan bli allt viktigare. Min farsa ramlade ner från en ställning och skadade en axel, fick en bestående knöl som gett honom lite besvär. Han fick svaret då att de inte gör kosmetiska ingrepp på pensionärer. Undrar var gränsen för ”kosmetiska ingrepp går? 65 år? Eller är det tidigare. Det är ju trots allt så att vi snackar om människor som inte levt på bidrag och varit verksamma som skattebetalande arbetskraft i en ansenligt många årtionden. Men den vården han fick nyligen var rätt imponerande i Mora och i Falun, men någonstans så finns det där i bakhuvudet, kostnadseffektiviteten när det gäller vård. När är sakerna bäst före. Det är ju inte så många årtionden dit när det är min tur.

När det gäller känslomässiga så har jag hamnat i en vakuum, har stängt ner nästan allting, kan plocka fram lite garv för stunden men generellt är det en grå vardag jag har idag. I för sig är det semester snart men egentligen är det ingenting som jag ser framemot men det är kul att lämna skiten bakom sig för några dagar. Kanske innebär den korta resan en avstamp till något nytt, eller en tid av att tömma en massa ur mig eller fortsatt vakuum. Det vet jag inte, men det är kanske ett av de sista resorna dit. Kan landet rätt mycket nu, känner igen och hittar bra där och har varit på smultronställena mer än handfull gånger. Vet inte om jag åker så som jag hade tänkt, det är ju lite vanskligt att åka i mitten av hösten för vintern slår till i höglandet och det är ju en och annan bergpass som ska passeras. Men i vår ska jag nog göra det jag hade tänkt från början åka längs kusten från Bergen till Trondheim. Under dessa alla år med undantag av 2012 och 2013 har jag fått ihop en massa bilder, tillräckligt mycket för en bok. Att avsluta det med kust turen är som knuta säcken, det sista kapitlet. Men om jag ska göra det nu beror mest på vädret. Höstar är ju kända för busväder ju och kustlandet är okänt område för mig, kanske smartare att vänta. Till det tillhör en tur med Flåmsbanan, som är som det verkar på plats en stor turistattraktion och turistkryssfartygen kan stå i kö för att angöra den lilla kajen som finns där. Man åker från havsytan längs bergväggar och tunnel upp till högfjäll och tillbaka, kanske ett par, kanske tre mil med rätt otroliga vyer. Men något jag ska i varje fall göra i år är en färjetur från Hellesylt längs fjorden till Geiranger. Det borde bli häftigt oavsett väder. Vill nog inte åka ensam, men är väl tvungen, vill nog ha någon att visa upp dessa skatter som Norge har att erbjuda, det är vackert där, otroligt vackert, man ska nog se det med egna ögon, bilder vare sig stillbilder eller som video kan nog inte ge det någon rättvisa. Konstigt nog är det få svenskar som hittar över gränsen, kanske är det för nära eller storebrorkomplex. Norge är nog lika exotiskt som de resmål vi måste sitta i ett trångt flygplan att hitta till i timmar. Kanske är det för mycket regn, men visst borde ni alla åka dit.

Hösten känns förövrigt påtagligt, det är kallare nu och kroppen har inte anpassat sig i det nya klimatet. Trots att det är början av september så har hösten starkt grepp om Dalarna och konstigt nog så började det rätt tidigt i år, höstfärgerna brukar dyka upp i för sig under september men höjdpunkten är oftast i mitten av oktober, vilket gör att jag har tre helger för att fota det. Först kommer det på högfjäll, därför höst resan i Norge, sedan ut i fjällen runt Röros och Idre och sedan nere i dalgångarna. Vacker är prakten men så kort, det krävs en blåsig dag innan allt faller ner på marken och då är det bara en väntan kvar. Kramar!