Ollies värld.....

Ollies värld.....

Tisdag....

tankarPosted by Olavi ahokas Tue, September 09, 2014 11:34:33

Tisdag – det har regnat inatt och solen som ibland försöker titta ner genom de låga molnen men inte når fram. Det är så pass kyligt nu att morgon solen inte hinner torka upp allt, inte ens asfalten. Var och röstade igår och därmed gjort min demokratiska plikt för att just bevara demokratin. Rösta är viktigt och har inte missat att rösta på något val förutom valen till EU. Jag röstade då emot det och har tyckt att då känns lite onödigt med att rösta dit men jag röstade i år för första gången. Rösta är viktigt likaså bevarandet av demokratin, dels för att det är min rättighet och som jag ser det en plikt. Valet var enkelt, jag vet var jag hör hemma i.

Det är nog svårare idag för partierna har inte så mycket idéer om framtiden, det var länge sedan det talades om reformer som är nyttiga för allmänheten, mest rör diskussioner om saker som kanske inte är så stora för oss. OK, vård och skola men de berör ju mest landstingen och kommunerna. Lärarlöner och annat är inte en fråga för riksdagen, utan mellan de båda parterna i förhandlingsbordet. Det har inte hänt så mycket för oss vanliga dödliga egentligen massa decennier, det sista stora reformen var då när den 5.e semesterveckan infördes. Mycket sen dess har varit kosmetik eller att man har flyttat ansvar mellan staten, landsting, kommuner och de privata. Men så är väl verkligheten annat nu, borta är de goda åren från att de svenska produkter efterfrågades efter återuppbyggnaden av Europa, borta är mycket av våra guldkalvar också, alla har ju de sista åren reats ut på marknaden och uppköpta av utländska koncerner eller som SAAB helt nedlagda. Det är ju en hel del miljarder som har försvunnit för vinsten för företagen försvinner ju utomlands och beskattas där.

Kommer ihåg när P. G. Gyllenhammar kom med ett förslag där halva Volvo skulle sälgas ut till Norge mot utbyte mot andelar i det nya Ekofisk-fältet i Nordsjön, chockade aktieägare ville inte sälja till lillebror Norge. Vad man missade var en jackpot då Ekofiskområdet innehöll stora mängder av olja och sedan dess har Norge badat i pengar. Mindre än 20 år senare säljs kronjuvelen till ett bankrutt Ford som mjölkade ut teknik och tillgångar av Volvo, resterna såldes sedan till Kina. Där ser man hur marknaden funkar, det bygger ju bara på en gigantisk vadslagning med tillgångar, inget annat, det är en vadslagning som försätter miljoner andras tillvaro och liv i gungning. Denna anonyma marknad är så pass stark att regeringar oavsett färg står maktlösa.

Läste tidigare i år där amerikanska pampar ansåg att demokratin kunde avskaffas och vad jag förstår skulle makten skötas av dem, då innebär det fler onödiga krig för att vinna en extra krona så som det senaste kriget mot Irak, USA påstod att Irak hade massförstörelsevapen och efter 10 eller så år de som var där har inte hittat något. Samtidigt som landet haft misär, och ekonomiskt urholkats av kriget och att amerikanska bolagen har fått ta över oljefälten. Undrar hur många liv har det kriget kostat? Ett krig av lögner… Nu verkar det ha blivit helt galet där, folk i fattigdom som följer blint en och annan galen ledare som tror att medeltiden är bättre.

Här i Mora är vardagen mindre dramatiskt, livet rullar på vidare, fortfarande står Gustav Vasastatyn blickande mot Siljan inte långt borta från målporten för Vasaloppet, fortfarande är tomten av det som var Strandens Skola ett tomt öken. Samtidigt som snett över börjar det sista av det stora projektet som Mora Resecentrum blir klar, det kommer säkert bli fint även om det är väldiga krockar i arkitektur mellan det gamla renoverade stationslängan och den nya terminalen. Dessutom har man målat bussladan röd medan stationshuset nymålats i gult, de står kanske tre meter från varandra så det hela ser lite märkligt ut. Samtidigt så lösgör man dock busstorget eller vad man vill kalla det i centrum som förhoppningsvis har en stadsplan klar eller en ide över man ska ha där. Mora växer i takt med att handelsområdet i Noret byggs ut. Det gör att vi är ännu mer beroende av bil här ute. Men det är gott om parkeringar där ute och mer ska det bli när allt som är planerad är färdigbyggt. Det torde ju rimma illa med det miljötänk som alla partier påstår sig ha idag. Återigen, pengar som styr allt och samtidigt ivern över att göra Mora som en nav i Ovansiljansområdet. Det som är rätt lustig resultat är att folk bor i den ena halvan av stan och åker kanske en mil därifrån för att handla, samtidigt som butikerna i centrumet förlorar kunder, det är nu rätt gott om med tomma lokaler på gågatan, en del har varit det rätt länge nu.

Hade tänkt att fortsätta måleriet med bilen igår men det började ju regna på eftermiddagen och i regn att hålla på med måleriet blir bara fel, det ostadiga vädret fortsätter nog några dagar men hoppas att det ska bli bra nog för att göra det sista, det är att måla över fixen i dörrarna och grundlacka och måla om den vänstra bakskärmen och lägga på klarlack över allt fix, därefter polering. Sedan låta verkstaden få kolla vad som skapar oljudet i framhjulen så är den lilla vinterbilen klar. Innan vintern så ska det skaffas två vinterdäck fram. Just nu börjar bara blicka fram till semestern, den är nu rätt efterlängtad.